NAJGORE VRUĆINE TEK DOLAZE: Svijet gori od VISOKIH TEMPERATURA, a ono što slijedi bit će PAKLENO!

Svijet već sada gori s visokim temperaturama, a najgore ove godine tek dolazi

Temperaturni ekstremi su prošle sedmice zato zaredali širom sjeverne Zemljine polulopte kao posljedica mnoštva stacionirajućih anticiklona pod kojima su se pržili i gradovi i priroda objavio je Express.hr.

873x400-3-1

Idemo redom. U Sjevernoj Americi ogromna anticiklona pokrila je dvije trećine kontinenta, počev od istočne obale do Stjenjaka, pa su zato padali temperaturni rekordi. Denver je 28. jula imao 40,6°C što je bila najviša temperatura koja je u tom gradu izmjerena, odnosno, ranije je izmjerena čak četiri puta, ali od toga jednom 1878., te čak triput u 21. vijeku ; jednom 2005. i dvaput 2012.

Mount Washington, planina koja slovi za najvjetrovitije mjesto na svijetu, 2. jula zabilježila je svoj najtopliji dnevni minimum otkako se mjeri vrijeme; izmjereno je 15,6°C. Ista stvar dogodila se i gradiću Burlington u Vermontu, samo što je tamo rekordni dnevni minimum iznosio 26,7°C. Montreal je tog dana čak oborio svoju najvišu zabilježenu temperaturu na nekoj meteorološkoj mjernoj postaji u 147 godina mjerenja; 36,6°C.

vrucine-re-7

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu naviknuti na takve stvari, bio utoliko gori što je bila i visoka vlažnost zraka. Ottawa je dan ranije zato iskusila najekstremniju kombinaciju temperature i vlažnosti zraka u svojoj povijesti. U Europi Glasgow je oborio svoj rekord sa 33,2°C, a vrućina je grad pritiskala tokom cijelog dana 28. jula. Posebno dobro nije prošao niti gradić Shannon u Irskoj kojega je pogodila vrućina od 32°C.

U Sjevernoj Irskoj Belfast je doživio 29,5°C, a dan poslije Castlederg je istrpio 30,1°C, nešto zbog čega su Irci desetljećima putovali do Mediterana kako bi iskusili. Kontinent se kuhao i na svom sasvim suprotnom dijelu, na Kavkazu. Glavni grad Armenije, Erevan, 2. srpnja je zabilježio 42°C, najvišu temperaturu za cijeli taj mjesec, a dva danas poslije i preko granice, u Gruziji, glavni grad Tbilisi je svoj temperaturni rekord svih vremena oborio sa 40,5°C.

Uopće, tih dana s kraja juna prema početku jula cijeli jug Rusije između Ukrajine i Kazahstana trpio je toplotni udar i mjerio neke od najviših ili najviše temperature otkako je meteorološkog praćenja vremenskih prilika. Na Bliskom istoku temperatura u Omanu eksplodirala je preko 50°C i zadržala se tokom nekoliko dana i noći neprekidno iznad 40°C do razina svjetskog rekorda isključivo zato što se more u Perzijskom zaljevu zagrijalo do 32°C, a mjestimično i više od toga, tako da se kopno uz more tokom noći nije uspijevalo ohladiti.

vruce

Ranije, u aprilu, Pakistan se našao na udaru jezivih vrućina. Iako je bila riječ tek o sredini proljeća, na nekoliko mjesta u toj zemlji mjerilo se 50°C ili i više, a najviše je izmjereno 50,2°C što je sada rekordna temperatura ikada izmjerena u toj zemlji za travanj.

Južna Kalifornija, koliko god imalo klimu “bez zime” čak i u listopadu, nikada ranije nije imala pojavu da zabilježi čak 42°C u tom mjesecu. Na sjeveru Kalifornije klima je već umjerenija, ali je unatoč tome San Francisco 1. septembra 2017. zabilježio 41°C, što znači da je već na pragu jeseni izmjeren temperaturni rekord svih vremena za taj grad.

U Aziji su prošle godine pod toplotnim rekordima stradavali u maju pakistanski grad Turbat sa svjetskom rekordnom majskom temperaturom od 53,5°C, naravno, izmjerenih u hladu i na visini od 2 metra iznad tla. U junu u Ahvazu u Iranu izmjereno je 53,7°C, opet nacionalni meteorološki rekord za koji niti čovjek niti priroda naprosto ne mogu biti pripremljeni.
056373

Dolina smrti u SAD-u imala je prošle godine najgori juli u povijesti; nije bilo jedne jedine noći koja bi bila hladnija od 31°C, a noćne temperature najčešće su se kretale oko 36°C, dok su dnevni maksimumi u nekoliko navrata išli preko 50°C, s rekordom od 52,8°C. Tog mjeseca Španija je oborila svoj najpakleniji rekord na aerodromu kod Cordobe od 46,9°C, a najvišu temperaturu u historiji meteorologije izmjerili su i u Šangaju; 40,9 stepeni Celzijusa.

karta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *